неділя, 30 листопада 2014 р.

РАДІОПЕРЕДАЧА «Старт в країну хімії»

РАДІОПЕРЕДАЧА
«Старт в країну хімії»

-         Увага!  Увага!
-         Привіт всім!
-         Для вас сьогодні звучить радіопередача «Старт в країну хімії».
-         З 10 по14 листопада в нашій школі проводиться тиждень цікавої хімії.
-         Сьогодні в нашій школі пройде конкурс на кращу хімічну стінгазету.
-         У вівторок відбудеться інтелектуально-розважальна гра « Брейн – ринг»
між учнями 8,9 класів та вікторина в 7 класі.
-         У середу запрошуємо вас на інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» А в 11 класі пройде урок-конференція «Наркотики та алкоголь – хвороби суспільства».
-         У четвер пройде змагання ерудитів між учнями 10-11 класів. А також, бажаючі перевірити свій інтелектуальний рівень, можуть розгадувати кросворди, ребуси, загадки.
-          В п’ятницю відбудеться закриття тижня хімії, найактивніших учасників чекають призи. А о 17 00  запрошуємо всіх на вечір «Магічної хімії».
-          Ви будете мати можливість ознайомитися з історією розвитку хімії, поринути в світ цікавої алхімії та показати свої інтелектуальні здібності.
-          А зараз до вашої уваги цікаві факти з хімії.
-          Таню, а чи знаєш ти , чому мідні речі у вологому повітрі покриваються зеленим нальотом, а в сухому – чорніють?
-          В сухому повітрі мідні речі чорніють, бо покриваються чорних купрум оксиду і купрум сульфіду. У вологому повітрі в присутності вуглекислого і сірчистого газів мідь зеленіє  завдяки зелених  купрум гідрокарбонату і купрум гідроксосульфату.
-          Досить цікаво. А ти знаєш, чому бурий залізняк називають «болотною рудою»?
-          Так знаю, положення покладів бурого заліза  пов’язане із залізобактеріями. Для свого існування залізобактерії використовують енергію, що вивільняється в їх клітинах внаслідок окислення сполук феруму (ІІ), розчинених у воді. Залізобактерії розвиваються, розмножуються в ставках, болотах. Коли бактерії відмирають, Fe(OH)3, що міститься в них, осідає на дно водойм «болотних руд». Саме так виникло відоме Керчинське родовище залізної руди.
-          А ти знаєш, Таню, скільки заліза в організмі людини?
-     Так, в дорослої людини міститься до 4г. заліза. Залізо переважно входить до складу гемоглобіну крові (75%). Багато заліза в печінці,селезінці та кістковому мозку. Чимало заліза в протоплазмі. Цікаво, що жіночий організм потребує, вдвічі більше заліза ніж чоловічий. Так, Добова потреба в залізі для чоловіків становить близько 5мг, для жіночого – 10 мг.
-          Андрію, а ти знаєш, коли не зсідається кров?
-           Кров, позбавлена катіонів кальцію, не згортається в повітрі. Якби в ній не було б кальцію, то від найменшої подряпини, організм  загинув би від повної втрати крові.
-          Таню, а ти знаєш, який елемент є необхідний але в більших дозах є шкідливий для організму?
-          Можливо, кобальт. Він є одним з найнеобхіднішим мікроелементом. Та коли його до організму потрапляє більше, ніж треба – може статися отруєння. Надлишок кобальту змінює забарвлення волосся, воно набуває, блакитного відтінку.
-          А який хімічний елемент називають «елементом мислення»?
-          «Елементом життя і мислення» - є фосфор. Вуглеводний обмін у клітинах мозку неможливий без фосфорорганічних сполук, а фосфоровмісний фермент  фосфорилаза відповідає за синтез і розклад полісахаридів у тканинах мозку. Якщо фосфору не вистачає, живі організми слабнуть, і нарешті, гинуть.
-          А зараз музична пауза.
-          Продовжуємо нашу радіопередачу. Поговоримо на тему «Хімія в побуті», «Робота веселої кухні» і «Хімчистка».
-          Увага! Увага!
-          Весела кухня запрошує бажаючих на «звичайний хімічний обід», який відбувається в веселому залі (хімічному кабінеті) 10 листопада в 1300 .
-          Тільки у нас в меню:
-          на перше – борщ з буряка;
-          на друге – плаваюча бульба;
-          на третє – шипучка.
-          Таню, а чи ти знаєш, від чого бурячковий борщ червоний?
-          Кожній господині відомо, якщо борщ вариться досить довго, то він поступово втрачає темно-червоний колір. Щоб вернути борщу попередній колір, до нього добавляють столовий оцет або лимонну кислоту. Переконатися в цьому не важко: в тарілку із залишками борщу підсипте трішки харчової соди, і ви зразу побачите, як рідина залишаючись холодною зразу «закипить», а її колір з червоного зразу перетвориться на синювато-сірий. Як це пояснити? Дуже просто. Фарбуюча  речовина буряка, подібно лакмусу, а сода, як відомо, володіє слабо лужним середовищем.
-          А як приготувати плаваючу бульбу?
-          В літрову банку до половини наливають води. Кладуть картоплину. Вона залишається на дні банки. Добавляють в банку насичений розчин кухонної солі. І картоплина у воді тоне, але при доливанні насиченого розчину солі, густина його більша за густину картоплини, бульба спливає.
При доливанні чистої води, густина розчину зменшується, через що картоплина опускається на дно.
-          А як же приготувати шипучку?
-          «Шипучка» дуже добре вгамовує спрагу. Візьміть півстакана холодної кип’яченої води, всипте в неї чверть чайної ложки харчової соди і одну чайну ложку цукрової пудри, трішки лимонного соку, швидко розмішайте і пийте, поки рідина піниться і шипить, майже як шампанське.
Дякую за рецепти. Музична пауза.
Продовжуємо передачу. В ефірі «Хімчистка»
-          Хімчистка працює з 1100 до 1200 без перерви. Хімчистка виводить плями від жиру, чорнила, білого і червоного вина, взагалі всі, які є, і яких нема! Приносьте речі (тільки непотрібні і старі). Скарги не приймаються!
-          До вашої уваги пропонуємо рецепти виведення плям від жиру.
-          Рецепт 1
-          Крейду або білу глину змочують бензином або ацетоном до отримання тістоподібної густої маси. Масу кладуть шаром 2-4 см, протирають нею пляму і залишають до випаровування бензину. Потім вичищають щіткою, перуть дану річ з милом.
-          Рецепт 2
-          Одну частину безбарвного мила змішують з десятьма частинами безбарвного бензину, наносять на пляму. Через деякий час змивають чистим бензином.
-          Рецепт 3
-          Пляму змочити скипидаром і через промокаючий папір прогладити теплою праскою. Плями від чорнила виводяться таким чином:
-         Рецепт 1
-         Нанести 10%-й розчин лимонної кислоти. Потім промити теплою водою.
-         Рецепт 2
-         На білому: пляму замочити водою, потім підігрітою сумішшю 3%-го пероксиду водню і 10%-ї щавлевої кислоти. Промити водою.
-         Плями від червоного вина, ягід і фруктів виводять так:
-         Рецепт 1
-         Сумішшю лимонної кислоти і міцного винного спирту ( в пропорції 1:10). Тканину з плямою занурити в даний розчин, до її зникнення.
Рецепт 2
-         Пляму замочити 3%-м розчином пероксиду водню, після чого річ прополоскати.
-         Плями від крові виводяться за таким рецептом:
-         Рецепт 1
-         Розчин бури (2 вагові частини), води (20 вагових частин) і 10%-й розчин нашатирного спирту (1 вагова частина). Після чого річ промити теплою водою.
-         Ось наша програма підійшла до кінця.
-         В ефірі сьогодні працювали: Бенещук Тетяна
-         Зеленко Андрій
-         Дякуємо за увагу!
-         До зустрічі!



Немає коментарів:

Дописати коментар